Shoppen in Marrakech

Het beroemde Djemaa el Fna plein

Marrakech, een droom , fata morgana en sprookje in een!

Een van de meest bijzondere stedentrips die ik tot nu heb mogen maken was een trip naar Marrakech in Marokko. Deze stad, op maar 3 uur afstand van Amsterdam, brengt je echt in een heel andere wereld. Je waant je in een oosters sprookje.

Naast de ongelofelijk mooie en leuke excursies en tours die je kunt maken in en nabij de stad is het ook geweldig om heerlijk te struinen en te verdwalen in de souks. Deze traditionele Arabische markt is voor veel mensen die een bezoek brengen aan Marrakech echt het hoogtepunt.

De souks van Marrakech zijn een doolhof van kleine steegjes en smalle straatjes met ontelbaar veel winkeltjes waar je van alles kunt kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken en je vindt het hier. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, keramiek, olijven, kleding en Tapijten. Het is een geweldige mix van kleuren en geuren en erg leuk om uren rond te dwalen.

Het is handig om alvast even te oefenen met afdingen voordat je gaat shoppen in de souks. Bereid je voor op verkopers die de kunst van het verkopen en afdingen al heel wat jaren hebben kunnen oefenen. Ga je in de souks een winkel in om een prijs te vragen dan doen ze er alles aan om het ook aan je te verkopen, dus bedenk vooraf wat je er ongeveer aan uit wilt geven. Komen jullie niet tot een eensgezind bedrag, loop dan gewoon weg en probeer het bij een volgende winkel. Keuze genoeg!

Zelf heb ik buiten de souks mijn keramiek gekocht en mijn ervaring was daar zeer prettig. Ik vond ze daar minder aandringen en kon op mijn gemak alles uitzoeken voor een mooie prijs.

Het kan voor mensen ook wat benauwd aanvoelen door de drukte, chaos en wirwar van straatjes maar blijf vooral rustig en neem lekker even pauze bij één van de vele cafe`s of restaurants die tussen de souks gelegen zijn.
Wil je toch liever even naar het Djemaa el Fna plein om bij te komen, vraag dan aan een gezin of andere toeristen welke kant je het beste op kunt lopen. De jonge mannen die alleen door de souks struinen nemen je vaak eerst mee naar een winkel van een familielid of vragen geld voor de juiste richting en daar zit je dan natuurlijk net niet op te wachten.

Olijven in overvloed

Ondanks de drukte is het een geweldige ervaring en kun je een bezoek aan de souks niet overslaan bij een stedentrip in Marrakech!