Het zuiden van Puglia

De mooie kust in het Zuidoosten van Puglia

Ben je van plan om een rondreis te gaan maken door Puglia in Italië? Dan zijn er een aantal stops die je echt niet mag missen. Het mooie Puglia ( Apulië ) is de afgelopen jaren gegroeid in populariteit en dit is niet zonder reden. Het gebied heeft ontzettend veel te bieden en is perfect voor het maken van een rondreis. Wil je heel Puglia zien dan heb je zeker wel een week of twee nodig. Heb je korter de tijd dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een gedeelte van dit gebied te bezoeken.

Wij begonnen onze rondreis in Bari. We vlogen hierheen in ongeveer drie uur vanaf Amsterdam. Als je het zuiden van Puglia wilt bezoeken dan heb je ook de mogelijkheid om vanaf Rotterdam naar Brindisi te vliegen. In deze blog beschrijf ik voor jullie een paar niet te missen highlights in zuiden van Puglia.

  • De stad Lecce is de hoofdstad van de provincie Apulië en een absoluut hoogtepunt in deze regio. Deze stad wil je niet missen!
    Lecce is een groot openlucht museum, je loopt hier in de binnenstad van het ene naar het andere mooie gebouw. Je vindt hier veel architectuur met barokke details, kerken, gezellige pleinen en mooie doorkijkjes. Je kijkt je ogen uit. Ga ook s`avonds een keer heen en ervaar de echte Italiaanse gezelligheid op een terras, op een van de vele pleinen of kleine straatjes die je hier tegenkomt. Vind je het fijner om met een gids op pad te gaan? Boek dan een fietstour via Bajabikes met een Nederlandse gids.
  • De stranden van Puglia zijn wonderschoon. Niet voor niets wordt het ook wel de Malediven van Europa genoemd. Vooral de westkust heeft geweldig mooie stranden. Persoonlijk vonden wij Punta Prosciutto een van de mooiste stranden aan deze kant.
Aan het Punta Prosciutto strand
  • Het gezellige Gallipoli is ook zeker de moeite waard. Dit gezellige dorp ligt in het westen van Puglia. Het oude centrum van Gallipoli heeft een unieke ligging op een schiereiland midden in de Ionische zee. Ook hier vind je de gezellige Italiaanse gastvrijheid en slenter je heerlijk door een wirwar van kleine steegjes en straatjes.
  • De route van Santa Maria di Leuca naar Otranto wordt ook wel de mooiste route van Puglia genoemd. Vanaf Santa Maria kom je eerst langs de geweldig mooie Ponte Ciolo. Ga vroeg op pad zodat je hier nog in alle rust kunt genieten. Neem daarna rustig de tijd om het vervolg van deze route te rijden en te genieten van alle mooie uitzichtpunten die je hier tegenkomt. Zelf zijn wij s`morgens rond 8 uur naar de Ponto Ciolo gereden en hadden wij dit strandje bijna voor ons alleen.
  • Na een geweldige route langs de kust kom je aan in het mooie en gezellige Otranto. Wederom een geweldig Italiaans dorp aan de oostkust van Puglia. Ook hier slenter je heerlijk door kleine steegjes en op elke hoek zie je gezellige terrassen en kleine winkeltjes. Otranto is een goede uitvalbasis voor deze regio. Vanaf hier rijd je in ongeveer 30 minuten naar Lecce en in 50 minuten naar Gallipoli. Zelf hadden wij hier helaas niet zoveel tijd. Je kunt hier naar mijn mening zeker minimaal 2 of 3 nachten verblijven.
  • Grotta della Poesia ligt op slechts 15 minuten rijden vanaf Otranto. Dit natuurlijke zwembad is een bezienswaardigheid en druk bezocht in de zomer. Deze zwemervaring tussen de indrukwekkende rotsen in dit helderblauwe water zou ik zeker niet overslaan.
Grotta della Poesia

Al met al is deze regio in Italië zeer de moeite waard voor een bezoek en kan ik het iedereen aanraden.