Noorderlicht in Noorwegen

Uitzicht vanaf ons privé strand tussen de bergen. Foto gemaakt door Greenlander

Lapland is voor velen een bestemming die hoog op de bucketlist staat. Net als ons maken veel mensen daarom de keuze om in de winter naar het hoge noorden te reizen om deze ervaring mee te kunnen maken.

Meestal is de huskysafari een hoogtepunt van de reis. Andere leuke excursies zijn de sneeuw scootertocht, een wandeling met sneeuwschoenen en het verzorgen van rendieren. Al deze excursies maken een reis naar Lapland een geweldige ervaring!

Foto gemaakt door Greenlander.no

Maar de allergrootste reden om naar Lapland af te reizen is natuurlijk het geweldig mooie en bijzondere noorderlicht. Dit spectaculaire natuurfenomeen is overal in Lapland te bewonderen, maar je moet uiteraard wel wat geluk hebben. Het weer moet meezitten ( bewolking is uiteraard niet handig in dit geval) en de KP-index moet ook hoog zijn. Met de KP-index wordt de zone-activiteit aangeduid. Hoe hoger deze KP-index is, hoe meer kans je hebt om het noorderlicht te kunnen zien en hoe sterker het licht ook is.

Na mijn eerste ervaring met het noorderlicht in IJsland wilde ik dit graag nog een keer overdoen, dus ben ik samen met mijn man naar Finland gegaan. Zie ook mijn blogs over Finland (https://www.sanne-veerman.nl/category/europa/finland/). Deze reis was geweldig en kan ik iedereen aanraden, maar helaas hadden wij geen geluk die week. We hebben die reis twee noorderlicht safari`s gedaan die allebei fantastisch waren, ondanks het gebrek aan het noorderlicht zelf.

Foto gemaakt door Greenlander.no

Omdat we toch nog niet wilde opgeven zijn we het jaar erna naar Tromsø gegaan. Deze stad in het noorden van Noorwegen staat bekend als het Parijs van het Noorden en is één van de beste spots voor het Noorderlicht. Dit komt met name door de ligging van de stad. Het noorderlicht verschijnt in een ovaal over de wereld en Tromsø ligt precies onder deze ovaal.

Ook hier was het nog even de vraag of we het noorderlicht zouden gaan zien, maar het is gelukkig helemaal goed gekomen. Vanuit Tromso gaan er meerdere organisaties op zoek naar het noorderlicht. Ze rijden als het nodig is zelfs naar de Finse grens voor een glimp van dit natuurfenomeen. Ga er dus van uit dat je een korte nacht hebt.

Ik was zeer te spreken over de organisatie waar ik heb geboekt. Deze organisatie vind je ook terug op de foto`s bij deze blog. Uiteindelijk was zijn camera iets beter dan die van ons dus heeft onze gids de foto`s gemaakt. Uiteraard heb ik het wel geprobeerd, zie het verschil in foto`s.

We hebben ook zeker geluk gehad en kwamen niet ver van de stad op een geweldige locatie tussen de bergen uit. Meerdere keren die avond werd het licht wat sterker en hebben we kunnen genieten van dit geweldige natuurspektakel. Echt een once in a lifetime ervaring!

Tromso lapland