Het Széchenyibad in Boedepest

Tijdens mijn 4 daagse stedentrip aan Boedapest mocht een bezoek aan een badhuis niet ontbreken. Tijdens deze dagen bezocht ik het Széchenyibad, dat gelegen is in het stadspark van Boedapest: Városliget.

Het Széchenyibad is één van de vele badhuizen die Boedapest rijk is en het is het grootste medicinale kuuroord van Europa. De bronnen die voor de toevoer zorgen zijn 73,5°C en 77°C warm.Het badhuis werd geopend op 30 juni 1881 en door de jaren heen heeft het verschillende verbouwingen gekend. Het kuuroord heeft op dit moment drie buitenbaden met temperaturen variërend van 26°C tot 38°C. Binnen bevinden zich 15 bassins met water van verschillende samenstelling en van verschillende temperatuur. Daarnaast zijn er ook vier verschillende type sauna’s op negen plekken in het gebouw te vinden.


Op onze derde dag bezochten we dit badhuis. Eén van de reden was natuurlijk de geschiedenis en de grootte van het complex. Een andere reden was dat in dit badhuis mogelijk is om als man en vrouw de baden gezamenlijk te bezoeken. Iets wat niet in elke badhuis vanzelf sprekend is.

Bij het samenstellen van mijn reis had ik voor ons de kaarten al geregeld dus toen we op de derde dag rond 09.00 uur bij het badhuis arriveerde konden we gelijk doorlopen. Nadat we bij de ingang onze toegangsbandjes kregen werden onze cabines toegewezen en kon we ons omkleden. Zelf hadden we onze handdoeken en slippers meegenomen. Maar mocht je deze vergeten zijn kun ze je daarin voorzien.

Bij het kopen van de tickets hadden we de keuze tussen een privé cabine en een locker. De lockers zitten in een gezamenlijke omkleedruimte(mannen & vrouwen gescheiden) Omdat ik toch wel op mijn privacy gesteld ben kozen wij voor de privé cabine. Deze cabines waren wel iets duurder maar het beviel mij prima. Zeker ook omdat we tijdens ons verblijf in dit bijzondere complex onze spullen daar konden laten hangen.

Nadat we omgekleed waren hebben ons de hele ochtend en een deel van de middag vermaakt in dit badhuis. We hebben vrijwel elke binnen- en buitenbad gehad en in de meeste sauna’s gezeten. Verder was het bij ons de hele dag lekker weer en konden we op het binnenterrein lekker op een ligbedje een beetje bijkleuren. Na een aantal uurtjes gingen we lekker ontspannen verder met het bezoeken van de door ons geselecteerde highlights

Mocht je naar Boedapest afreizen en hier tijd voor vrij willen maken raad een bezoek aan dit badhuis zeker aan. Dit badhuis kun gemakkelijk bereiken, vanuit het centrum, via de metro M1. De ena oudste metro van Europa.

Mocht je meer willen weten over dit badhuis of over Boedapest. Neem dan gerust contact met mij op.

Sanne Veerman