Bryce Canyon versus Grand Canyon

Grand Canyon bij zonsondergang

Na mijn bezoek aan Amerika kreeg ik vaak de vraag welke van de twee parken ik het mooiste vond, Bryce Canyon of Grand Canyon. Beide parken zijn prachtig, maar toch ook verschillend. Dus wil ik hier graag ingaan op deze veel gestelde vragen.

Grand Canyon en Bryce canyon zijn bekende parken in West Amerika, bij rondreizen in dit gebied worden deze parken vaak bezocht. De Grand Canyon is een diepe en steile kloof die is ontstaan door erosie van de rivier de Colorado. Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke rotsformaties die zijn ontstaan door het vriezen en dooien waardoor de kalk en zandsteen langzaam veranderd zijn en zijn speciale vormen heeft gemaakt.

Wij begonnen met een bezoek aan de Grand Canyon en reden vanaf Las Vegas in zo`n 4 uur tijd naar de ingang van het park. Onze dag was redelijk vol gepland dus kwamen we pas aan rond zonsondergang, maar dit gaf het geheel wel een geweldig mooie uitstraling. Je ziet de Grand Canyon vaak terugkomen in films en documentaires. Als je het dan voor het allereerst in het echt ziet dan is het toch wel een bijzonder moment. Ik was zeer onder de indruk van het geweldige uitzicht, hoe groots en weids alles is en hoe klein je je eigenlijk voelt als je bovenaan de canyon staat.

Veel mensen halen bijzondere capriolen uit voor de allermooiste foto`s maar wij hebben het iets veiliger gehouden en hebben geen onnodige risico`s genomen. Helaas komt het hier vaak voor dat mensen de mooie foto`s niet meer kunnen navertellen.

Wij hadden bij de Grand Canyon beperkt de tijd en hebben niet de mogelijkheid gekregen om een mooie hike te maken, die zijn er natuurlijk zeker! De South rim trail is bijvoorbeeld een populaire hike en iets minder zwaar, dus ook geschikt voor mensen met een normale conditie zoals ik ;-). Maar ben je slecht ter been en wil je toch genieten van dit natuurfenomeen dan kan dat ook zeker, want langs het gehele park ligt een weg met diverse stops en mooie uitzichtpunten. Dat was uiteindelijk ook onze daginvulling.

Twee dagen later kwamen we aan bij Bryce Canyon. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog meer van onder de indruk was! Dit had er ook mee te maken dat we hier wat meer tijd hebben gehad en wel de kans hebben gekregen om een mooie hike te gaan maken. Bryce Canyon is iets minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi. De rode kleur van de bergen met de felblauwe lucht er achter geeft een supergaaf en onwerkelijk contrast.

Bryce Canyon

Ook hier heb je weer diverse mogelijkheden voor mooie wandelingen en hikes met uitzonderlijke uitzichtpunten over de bergen. Wil je iets meer avontuur dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld net als een echte cowboy te gaan paardrijden door de canyon. Hoe gaaf is dat!

Het is voor mij lastig om te zeggen welke van de twee parken het mooiste is omdat beide parken zo verschillend zijn maar moet ik er toch één noemen dan is dat Bryce Canyon. Dit is puur omdat dit iets minder bekende nationale park me zo heeft verrast!